Retka ruska jesetra uhvaćena u Bugarskoj


 

Belane, Bugarska – Ribolovac iz bugarskog grada Belane, Rozen Bonov, u noći petog juna obavestio je WWF tim iz te zemlje o svom nesvakidašnjem ulovu –  mladoj jedinki veoma retke ruske (dunavske) jesetre. Po izlasku na teren, utvrđeno je da se jesetra najverovatnije izlegla prošle godine, a nakon merenja, obeležavanja i uzimanja DNK uzorka, ribolovac ju je vratio u Dunav.

“Ovo je prva ruska jesetra za 5 godina koju smo uspeli da obeležimo. Za nas su ovo veoma ohrabrujuće vesti”, kaže Ekatarina Vojnova, koordinatorka projekta “Život za dunavske jesetre” u Bugarskoj.

006 300x225 - Retka ruska jesetra uhvaćena u Bugarskoj
Ruska (dunavska) jesetra

Ruska (dunavska) jesetra živi u plitkim priobalnim delovima Crnog mora i prilikom mresta migrira u dublje delove Dunava. Jedinke koje se mreste na proleće, migriraju u reku tik pred mrest. Polnu zrelost mužjaci dostižu između 8. i 13. godine, a ženke između 10. i 16. godine. Ženke se razmnožavaju svakih 4 do 6 godina, a mužjaci svake dve do tri godine između aprila i juna, kada je temperatura vode iznad 10°C.

Ruska jesetra (Acipenser gueldenstaedtii) nekada je bila najraspostranjenija jesetarska vrsta u Dunavu. Danas je to veoma retka vrsta i na Crvenoj listi ugroženih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN)  okarakterisana je kao “kritično ugrožena”.

“U zaštiti dunavskih jesetri veoma nam je važna podrška lokalnih zajednica”, ističe Ekatarina Vojnova, “Veoma smo zahvalni Rozenu Bonovu iz Belena što je pružio pozitivan primer, koji će nadamo se motivisati i druge ribolovce da se tako ponašaju i pomognu nam u naporima da spasimo ovu ugroženu vrstu”, dodaje ona.

U projektu “Život za dunavske jesetre” učestvuje sedam organizacija iz šest zemalja, Austrije, Bugarske, Nemačke, Rumunije, Ukrajine i  Srbije  sa ciljem da se jesetarske vrste spasu od izumiranja, koje im preti usled prekomernog lova na njih kao i drugih ugrožavajućih faktora.

023 300x225 - Retka ruska jesetra uhvaćena u Bugarskoj
Puštanje jesetre natrag u Dunav