Actionez.ro: onlajn platforma za spas dunavskih jesetri


Rumunija – WWF u Rumuniji proslavio je Svetski dan zaštite životne sredine pokretanjem onlajn platforme actionez.ro. Ovaj sistem omogućiće građanima da lakše doprinesu spasavanju jesetri i drugih važnih delova prirode, a istovremeno će ojačati kapacitete nadležnih državnih organa u rešavanju problema vezanim za zaštitu prirode.

Građani koji imaju informacije o slučajevima krivolova, nezakonitog ribolova, zagađenja ili o drugim nezakonitim radnjama,  mogu da iskoriste platformu actionez.ro da o tome obaveste nadležne organe. Prethodnih godina, građani su postali osetljiviji na probleme koji se tiču zaštite prirode, ali često ne znaju kako i kome da prenesu informacije kada primete uništavanje životne sredine. Onlajn platforma actionez.ro je vredan alat koji će pomoći nadležnim organima da brže i efikasnije reaguju, a građanima je garantovana bezbednost prilikom prijavljivanja problema.

U zavisnosti od vrste slučaja koji žele da prijave, platforma će ponuditi korisniku da zahtev pošalje direktno nadležnom organu ili će dati savete za dalje postupanje.

Građani mogu da prijave probleme iz više oblasti: voda, šumarstva, živog sveta, zagađenja i otpada. Kada se formular na sajtu poopuni i pošalje, prosleđuje se nadležnom organu, pojavljivuje se na onlajn mapi i vidljiv je svima. Kada institucija odgovori na žalbu, platforma će pokazati koliko je vremena bilo potrebno za rešavanje problema.

Tokom sprovođenja dva LIFE projekta za zaštitu jesetri, susretali smo se sa građanima koji su prijavljivali nezakonite aktivnosti koje su primećivali duž Dunava. Nažalost, o tim prijavama nismo bili obavešteni i nismo mogli kod nadležnih organa da reagujemo na vreme. Platforma actionez.ro podržava dobru volju građana koji vole prirodu i koji žele da pomognu u zaštiti jesetri, ukazivanjem na slučajeve krivolova, ali omogućava i brzo obaveštavanje nadležnih organa koji treba da preduzmu konkretne korake”, ističe Kristina Muntanu, koordinatorka projekta “Život za dunavske jesetre” u Rumuniji.