Održani sastanci sa lokalnim partnerima u Negotinu


Negotin, 23. januar 2020. godine – Prvu posetu Negotinu u 2020. godini, WWF Adria iskoristila je za susret sa lokalnim partnerima u okviru neformalne grupe građana pod privremenim nazivom „Jesetra centar”, osnovane u cilju promovisanja jesetarskih vrsta kao kulturno-istorijskog blaga ovog dela Srbije.

 

Takođe, održani su sastanci sa privrednim ribarima i rekreativnim ribolovcima. Sa Opštinskom organizacijom sportskih ribolovaca „Timok“, razgovaralo se o prodaji dozvola za rekreativni ribolov i evidenciji praćenja ulova ribe, dok se sa privrednim ribarima razgovaralo o ulovu i stanju populacija kečige, kojoj preti nestanak iz dunavskih tokova u Srbiji.

Brosura 1 225x300 - Održani sastanci sa lokalnim partnerima u Negotinu
Priručnik za ribare Dunavsko blago – budućnost leži u našim rukama”

 

Ribarima i ribolovcima je podeljen praktični vodič „Dunavske jesetre – budućnost leži u našim rukama“, koji je predstavila koordinatorka projekta „Život za dunavske jesetre“ Vesna Maksimović. Priručnik služi kao vodič za identifikaciju 6 jesetarskih vrsta autohtonih za Dunav, i ukratko objašnjava biologiju ovih vrsta, kao i zakonski okvir za zaštitu jesetri.

 

Poseta je organizovana zajedno sa stručnim licem korisnika ribarskog područja “Dunav” – JP Srbijašume. 

 

 

 

Na sastanku sa lokalnim partnerima „Jesetra centra“ diskutovalo se o budućim aktivnostima ove neformalne grupe, kao što je obeležavanje Svetskog dana migratornih vrsta riba 16. maja u Negotinu. Ovaj dan biće posvećen jesetarskim vrstama čije migratorne puteve ugrožavaju mnogi činioci, između ostalog brana HE „Đerdap“. Planirana je izložba fotografija i ribarskih alata prikupljenih od strane lokalnog stanovništva, sa ciljem prikazivanja generacijske tradicije izlovljavanja jesetri i podizanja svesti o problemima sa kojima se ove vrste danas suočavaju. Izložba će predstavljati i povod da se apeluje na pomoć stanovništva i njihovo učestvovanje u aktivnostima koje će pomoći da se ove značajne vrste riba očuvaju.

 

Sastanak slika 2 300x225 - Održani sastanci sa lokalnim partnerima u Negotinu
Lokalni partneri Jesetra centra”

Svetski dan migratornih vrsta riba predstavlja jednodnevnu proslavu koja se obeležava u svetu svake druge godine, sa ciljem podizanja svesti o važnosti slobodno tekućih voda i migratornih riba. Svetska organizacija za prirodu obeležila je ovaj događaj 2018. godine u Osnovnoj školi „Pavle Ilić Veljko“ iz Prahova, gde je učenicima od petog do osmog razreda održano predavanje na temu jesetri, vrste čije očuvanje predstavlja prioritet WWF-a na svetskom nivou.