Dve godine od uvođenja zabrane izlova, kečiga i dalje ugrožena


WWF, svetska organizacija za prirodu i Ujedinjeni ribolovci Srbije (URS) ponovo su udruženi u naporima da skrenu pažnju javnosti na ugroženost kečige, i podsećaju da se ona može zaštiti jedino zajedničkom saradnjom svih organa nadležnih za kontrolu primene zabrane.

Uprkos zabrani, tokom 2019. i 2020. godine, zabeleženi su brojni slučajevi nelegalnog lova kečige na Dunavu i Tisi, navodi se u istraživanju BIRN-a, ali zvanični podaci o zaplenama i dalje ne postoje. WWF i URS zbog toga ističu značaj monitoringa populacije kečige, kako bi se konačno utvrdilo pravo stanje.

Tokom dve godine od uvođenja zabrane koju je WWF inicirao, organizaciji su putem društvenih mreža pristizale prijave građana koji su sumnjali na nelegalnu prodaju kečige u restoranima i na pijacama. Iako smo uvek bili zahvalni građanima što su hteli da doprinesu borbi za očuvanje ove zaštićene vrste ribe, upućivali smo ih na nadležne inspekcije, jer kao organizacija nemamo nadležnosti da procesuiramo te prijave. Više puta smo i sami pisali inspekcijama, dostavljali fotografije prodaje, pisali smo i institucijama kako bismo dobili informacije o zvaničnim zaplenama jesetarskih vrsta, ali nismo uspeli jer ne postoji evidencija. Čak ni za slučajni ulov nemamo podatke“, napominje Vukašin Đurković, saradnik na projektu „Život za dunavske jesetre“ u Srbiji.

Iako  prema Naredbi o merama za očuvanje i održivo korišćenje ribljeg fonda, riba pod lovostajem mora odmah na mestu ulova da se vrati u ribolovnu vodu sa što manje oštećenja, ova procedura dodatno izostaje u praksi. Nedovoljna inspekcijska kontrola dozvoljava da kečiga završi na tržištu, u slobodnoj prodaji, te i sami potrošači ne mogu biti sigurni odakle potiče riba koju kupuju.

07 KEČIGI IZ DIVILJNE JE I DALJE MESTO U RECI 241x300 - Dve godine od uvođenja zabrane izlova, kečiga i dalje ugrožena
© WWF Adria

 

Cilj ovogodišnje kampanje WWF-a, pokrenute povodom Svetog Nikole kada je konzumacija ribe na visokom nivou, jeste da podseti još jednom na dobro poznate faktore ugrožavanja jesetarskih vrsta, ali da naročito istakne ulogu restorana i drugih tržišnih aktera kao veoma bitnih u zaštiti ribljeg fonda Srbije.

WWF je u okviru projekta „Život za dunavske jesetre“, koji je započeo 2016. i traje do kraja 2020. godine, predložio zabranu ribolova kečige koju je Ministarstvo zaštite životne sredine usvojilo 1. januara 2019. godine.