Virtuelno obeležavanje Dana Dunava


29. jun 2020 – Povodom Međunarodnog Dana Dunava koji se širom sveta obeležava 29. juna, WWF Adria je zajedno sa saradnicima iz Negotina, članovima buduće nevladine organizacije privremenog naziva „Jesetra centar“, kreirala virtuelnu izložbu o jesetarskim vrstama pod nazivom „Jesetre – migratorno blago Dunava”.

Small WW22139 300x193 - Virtuelno obeležavanje Dana Dunava
Ruska (dunavska) jesetra (Acipenser gueldenstaedtii)

Virtuelna izložba je nastala kako bi široj javnosti približila biološke karakteristike ovih riba, pretnje koje ugrožavaju njihov opstanak, ali i tradicionalnu povezanost lokalnog stanovništva sa jesetrama. Ona pruža mogućnost obilaska prostora koji obiluje fotografijama jesetri, nekada često uočljivim u vodama, a danas na korak od izumiranja.

Pozivamo vas da ovaj dan proslavite sa nama posećivanjem izložbe, kako biste se informisali o  važnosti očuvanja reke Dunav i vrsta koje je nastanjuju. Zarad boljeg iskustva, potrebno je kliknuti na opciju „start guided tour”, a zatim na svaki pano ispred vas kako biste čuli priču virtuelnog kustosa, ili napravite besplatan nalog kako biste videli posetioce oko sebe. Ukoliko posećujete izložbu pomoću nekog uređaja, preporučujemo preuzimanje aplikacije “Artsteps”.

Virtuelna izložba je dostupna i na srpskom jeziku.

20190615 110718 300x225 - Virtuelno obeležavanje Dana Dunava
Obeležavanje Dana Dunava na Zemunskom keju, 2019. godine

WWF Adria je prošle godine obeležila Dan Dunava zajedno sa Republičkom direkcijom za vode na Zemunskom keju, pod sloganom ”Aktivni za sigurniji Dunav”. Predstavljen je “Vodeni kviz” koji je podjednako bio zanimljiv starijim i mlađim posetiocima, a kroz koji su naučili više o terminu vodeni otisak, koliko se vode koristi za svakodnevne aktivnosti, koliko se tog značajnog resursa često uzaludno potroši i kako da promene navike radi uštede vode.

Dan Dunava ustanovila je 2004. godine Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav (International Commission for Danube Protection – ICPDR)  i integralni je deo saradnje svih 14 zemalja potpisnica Konvencije o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju reke Dunav (Konvencija o zaštiti reke Dunav).