U Srbiji se svakodnevno ukrade najmanje 10 tona ribe


Ovo je jedna od glavnih poruka novog filma “Grabljivci” autora Dragana Gmizića. Film se fokusira na nedozvoljeni ribolov, njegove posledice po riblji fond u Srbiji i prepreke na koje svakodnevno nailaze ribočuvari, inspekcije i aktivisti za zaštitu prirode  u borbi ka rešavanju ovog ozbiljnog problema. Film su podržali Ministarstvo zaštite životne sredine, Balkanska istraživačka novinarska mreža (BIRN Srbija), WWF Adria-Serbia i Udruženje za zaštitu divljih životinja (Association for Wildlife Protection).

IMG 2297 300x200 - U Srbiji se svakodnevno ukrade najmanje 10 tona ribe
Učesnici tribine o krađi ribe u Srbiji

Nezakoniti ribolov i dalje je u velikoj meri prisutan u Srbiji, što se može pripisati činjenici da je jedan ribočuvar nadležan za čak 50 kvadranih kilometara vodene površine.  Istovremeno, teritoriju te veličine naseljavaju ribe čija tržišna vrednost iznosi približno 12 miliona evra, zbog čega je ovo veoma unosna aktivnost sa minimalnim rizicima za prestupnike. Film pokazuje stvarne snimke ukradene ribe koja se slobodno prodaje na srpskim pijacama i u restoranima.

“Grabljivci” nisu prva Gmizićeva produkcija o ekološkim temama. Novinar iz Novog Sada ima nekoliko nagrada za svoje filmove o ilegalnom lovu zaštićenih ptica u Srbiji i o šteti mini hidroelektrana na Zapadnom Balkanu.

Film “Grabljivci” premijerno je prikazan 1. novembra u Beogradu, u okviru filmskog festivala Udruženja za zaštitu divljih životinja (AWP). Na tribini održanoj nakon projekcije filma razgovaralo se o nedozvoljenom ribolovu jesetarskih vrsta u Srbiji i svim sličnim problemima koji proizilaze iz toga, poput negativnog uticaja na jedinstveni ekosistem naše zemlje i potrebe da se pronađu alternativni izvori prihoda za alase i lokalne zajednice. Učesnici tribune bili su Dušan Ognjanović – šef Odseka za zaštitu i održivo korišćenje ribljeg fonda u Ministarstvu zaštite životne sredine, Nemanja Ivanović –načelnik Odeljenja za kontrolu, zaštitu i upotrebu prirodnih dobara i ribljeg fonda u AP Vojvodini, Dragan Gmizić –  autor filma i Ljubomir Pejčić, saradnik WWF-a na zaštiti jesetri i predstavnik Ribolovačkog saveza Vojvodine.

IMG 20191115 180130775 300x225 - U Srbiji se svakodnevno ukrade najmanje 10 tona ribe
Projekcija filma u Novom Sadu

Film je prikazan i u Novom Sadu u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode. Puna sala Zavoda bila je još jedan pokazatelj zainteresovanosti javnosti za ovakve teme, kao uključenost publike u diskusiju koja je usledila nakon projekcije filma.

WWF Adrija u Srbiji poslednjih nekoliko godina radi na problemu nelegalnog ribolova, sa posebnim fokusom na izlov jesetri, a u okviru projekta “ŽIVOT za dunavske jesetre” koji finansira Evropska unija. Organizacija je zajedno sa Ujedinjenim ribolovcima Srbije i Asocijacijom alasa Srbije učestvovala u donošenju zabrane ribolova kečige, koja je na snazi od prvog januara 2019. godine.