U Rumuniji održana najveća konferencija na temu o očuvanja jesetri u poslednjih 30 godina


Univerzitet u Galatiju ugostio je 120 delegata naučne zajednice i stručnjaka iz oblasti ribolova, upravljanja vodama i zaštite prirode, kao i predstavnike civilnog društva. Učesnici iz Rumunije, Bugarske, Srbije, Mađarske, Moldavije, Ukrajine, Gruzije, Turske, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Nemačke, Švajcarske, Francuske, Italije, Belgije, Danske, Kanade, zajedno sa Evropskom komisijom prisustvovali su Međunarodnoj konferenciji “Očuvanje dunavskih jesetri – izazov ili teret?”. Ovo je najveća rasprava u poslednjih 30 godina o očuvanju jesetri i izazovima u Dunavskom regionu i slivu Crnog mora.

Galati conference

Jedan od glavnih ciljeva konferencije bilo je predstavljanje ključnih poruka donosiocima odluka u svim relevantnim institucijama i zainteresovanim stranama, kao osnova za definisanje budućih koraka ka očuvanju jesetri od izumiranja. Ovo je direktno povezano sa “Galatskom deklaracijom o očuvanju jesetri u Dunavskom slivu i Crnom moru”, koju su jednoglasno usvojili svi učesnici konferencije, a u okviru koje je predviđeno praćenje aktivnosti na očuvanju jesetri u svim zemljama i sektorima na svim relevantnim nivoima.

 

 

Kako bi se osigurao uspeh inicijativa za oporavak jesetarskih populacija, potrebne su i usaglašene akcije svih strana na Crnom moru, kao što su:

  • Određivanje metoda procene populacija;
  • Poboljšanje i povećanje mrestilišta;
  • Očuvanje njihovog prirodnog staništa;
  • Programi poribljavanja duž priobalnih zona.

Neophodno je produžiti dugoročnu zabranu izlova i ojačati njeno sprovođenje u regionu Dunava i Crnog mora. Posebna rasprava održana je na temu zaštite od daljih gubitaka zbog ilegalnog, neprijavljenog i neregulisanog ribolova, poput krivolova i slučajnog ulova. Pojedini stručnjaci, koji učestvuju na projektu “ŽIVOT za dunavske jesetre”, istakli su u Galatiju da zabrane ulova i druge metode očuvanja moraju biti dugoročne, zbog kasnog polnog sazrevanja jesetri i dugog životnog ciklusa.

Galatska deklaracija može da se pronađe u Projektnim materijalima na ovom sajtu, kao i na zvaničnom sajtu konferencije: www.sturgeon.ugal.ro.