Struka ujedinjena u očuvanju jesetarskih vrsta


Beograd, 21. jul 2020. godine – U Srbiji je, prema inicijativi WWF Adrije, formirana prva stručna savetodavna grupa koja će se baviti zaštitom jesetri, a koju čine predstavnici zakonodavnih organa, naučnih institucija, korisnika ribarskih područja i ribolovačkih udruženja u oblastima zaštite ribljeg fonda, veterine i pravosuđa.

Formiranje stručne savetodavne grupe za Srbiju (Steering Comittee) omogući će koordinaciju aktivnosti različitih sektora, kako bi se ostvarilo dugotrajno očuvanje jesetarskih vrsta na teritoriji Republike Srbije, i postavljanje prioriteta saradnje u narednih pet godina. Ova grupa otvorenog karaktera želi da osigura brzu razmenu informacija među ključnim donosiocima odluka, ali i da poboljša njihovu međusobnu saradnju u očuvanju jesetri i sprečavanju ilegalnih aktivnosti koje ugrožavaju njihov opstanak.

Članovima savetodavne grupe predstavljeni su rezultati projekta „Život za dunavske jesetre“ i planovi za sprovođenje preostalih projektnih aktivnosti do kraja ove godine, kada se projekat posle četvorogodišnje implementacije završava. Predstavljen je i novi predlog projekta „Život za jesetre i ljude“, čiji bi fokus bio na sprečavanju nelegalnog, neprijavljenog i neregulisanog ribolova, održivom korišćenju kečige iz akvakulture, i pružanjem podrške ribarima na terenu.

Screenshot 5 300x169 - Struka ujedinjena u očuvanju jesetarskih vrsta

Virtuelnom sastanku su prisustvovali Dušan Ognjanović, šef Odseka za zaštitu i održivo korišćenje ribljeg fonda (Ministarstvo zaštite životne sredine), Pavle Jovanović, rukovodilac grupe za sprovođenje CITES konvencije (Ministarstvo zaštite životne sredine), Livija Panić Miletić, javna tužiteljka (OJT Subotica), Nena Miloradović Bjelica, javna tužiteljka (PJT Beograd), dr Mirjana Lenhardt (Institut za biološka istraživanja), Marija Smederevac-Lalić (Institut za multidisciplinarna istraživanja), Vladimir Radosavljević (Naučni institut za veterinarstvo Srbije), Ljubomir Pejčić (Ribolovački savez Vojvodine), Aleksandra Komarnicki Ćirlić (JP „Srbijašume“), kao i predstavnici organizacije WWF Adrija  – Srbija na projektu „Život za dunavske jesetre“.

Podsećamo da je WWF Adrija u februaru ove godine, u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, održala i prvu Obuku za otkrivanje, procesuiranje i sankcionisanje zločina vezanih za divlje vrste, sa posebnim osvrtom na zaštitu jeseteraskih vrsta. Obuci je prisustvovalo više od 80 predstavnika državnih organa, među kojima su bili inspektori, predstavnici policije, tužioci i sudije osnovnih sudova širom Srbije.

Naredni sastanak savetodave grupe planira se za septembar ove godine.