Sačuvajmo jesetre – blago reke Dunav


Prahovo, Srbija – Jesetre spadaju u najugroženije vrste riba na svetu, sa svega nekoliko preostalih prirodnih staništa koja im pružaju odgovarajuće uslove za opstanak. U Evropskoj uniji, jedini region gde se i dalje nalazi održiva prirodna populacije jesetri nalazi se nizvodno od hidroelektrane “Đerdap 2” i u severo-zapadnom delu Crnog mora.

IMG 1622 1024x683 - Sačuvajmo jesetre – blago reke Dunav

„Razlozi za smanjenje populacija jesetri su složeni, a najvažniji su – izgradnja brana i presecanje migratornog puta, ilegalni ribolov, trgovina mesom i kavijarom – vezani su za nedostatak informacija i svesti o ugroženosti ove grupe riba. Dunav je jedno od poslednjih utočišta ovih riba u čitavom svetu i jesetre su prioritet rada WWF-a.“ – izjavila je Vesna Maksimović, koordinatorka WWF projekta.

Sedam organizacija iz šest zemalja udružilo se u projektu “Život za dunavske jesetre” kako bi bolje zaštitile ovu grupu riba. U okviru projekta će biti uspostavljena saradnja sa ribarima i lokalnim zajednicama, institucijama odgovornim za sprovođenje zakona, te učesnicima u lancu trgovine kavijarom i mesom jesetri.

IMG 1643 1 1024x683 - Sačuvajmo jesetre – blago reke Dunav

WWF je u okviru proslave Dana Dunava, 29. juna u OŠ “Pavle Ilić Veljko” u Prahovu, učenicima i svim zainteresovanima predstavio projekat „Život za dunavske jesetre“ i prikazao filmove “Spasavanje gospodara Dunava” i “Tajanstveni džinovi Dunava”. Najmlađi posetioci imali su priliku da zajedno igraju igricu “Spasi jesetru” i da na zanimljiv način uče o ovim izuzetnim ribama, značaju reka i mogućnostima da ih sačuvamo.

Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav (ICPDR – International Commission for the Protection of the Danube River) pokrenula je Dan Dunava koji se od 2004. godine, svakog 29. juna, proslavlja u svih 14 zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava.

Za dodatne informacije: Vesna Maksimović, koordinatorka projekta u Srbiji, 011/3033-753, 069/1030-260, vmaksimovic@wwfadria.org

wwf.rs