Obeležen Dan Dunava na Zemunskom keju


Zemun, 15. jun 2019. godine – WWF Adria obeležila je Dan Dunava zajedno sa Republičkom direkcijom za vode na Zemunskom keju, pod sloganom ”Aktivni za sigurniji Dunav”.

20190615 110718 300x225 - Obeležen Dan Dunava na Zemunskom keju
Brojne organizacije učestvovale su u obeležavanju Dana Dunava

Posetioci su mogli bolje da se upoznaju sa karakteristikama i značajem Dunava, kroz radionice koje su organizovali EU info centar, JVP “Vode Vojvodine”, JKP “Zelenilo Beograd”, Institut za vodoprivredu “Jaroslav Černi” i brojne ekološke organizacije.

WWF Adria je predstavila “Vodeni kviz” koji je podjednako bio zanimljiv starijim i mlađim posetiocima, a kroz koji su naučili više o terminu vodeni otisak, koliko se vode koristi za svakodnevne aktivnosti, koliko se tog značajnog resursa često uzaludno potroši i kako da promene navike radi uštede vode.

IMG c5501b357aca1835bed7cd86c69a0632 V 225x300 - Obeležen Dan Dunava na Zemunskom keju
WWF Adria predstavila je projekat “ŽIvot za dunavske jesetre”

Imali su prilike da se upoznaju i sa projektom “Život za dunavske jesetre”, dok je starije posetioce zanimala zabrana izlova kečige koja je uvedena prvog januara ove godine, s obzirom na to da je Zemunski kej poznat po brojnim restoranima koji služe riblje specijalitete, te se više informišu o značaju održivog korišćenja ribljeg fonda.

Ova manifestacija jedan je od načina da se podigne svest očuvanja Dunava kao jedne od najlepših evropskih reka, o njenom značaju za ljude koji žive u slivu, ali i o potrebi za racionalnije korišćenje vodnih resursa.

Dan Dunava ustanovila je 2004. godine Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav (International Commission for Danube Protection – ICPDR)  i integralni je deo saradnje svih 14 zemalja potpisnica Konvencije o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju reke Dunav (Konvencija o zaštiti reke Dunav).