Dodeljene nagrade učenicima iz Prahova i Radujevca za konkurs na temu očuvanja jesetri


WWF Adria, svetska organizacija za prirodu, nagradila je učenike Osnovne škole „Pavle Ilić Veljko“ iz Prahova i Radujevca za najbolje radove na temu očuvanja jesetri.  Među dvadeset pristiglih radova učenici su pokazali svoj talenat za crtanje, slikanje, ali i pisanje, pa je među nagrađenima i zajednički sastav učenika petog razreda i pesma pod nazivom „Jesetra je da se čuva“ učenice Lane Mikić.I MESTO milica stankovic peti razred 1.rad  300x213 - Dodeljene nagrade učenicima iz Prahova i Radujevca za konkurs na temu očuvanja jesetri

I mesto Marković Mladen 2. razred Prahovo 300x207 - Dodeljene nagrade učenicima iz Prahova i Radujevca za konkurs na temu očuvanja jesetri

Nagrade su dodeljene u okviru projekta „Život za dunavske jesetre“ koji se sprovodi u Prahovu, Radujevcu i Negotinu, mestima koja su nekada zavisile od lova na jesetarske vrste. Zbog prekomernog izlova, presecanja migratornih puteva i zagađenje reka ove vrste ribe danas su na ivici opstanka, zbog čega WWF izneđu ostalog radi na podizanju svesti mladih o značaju ove vrste i načinima kako se zaštiti.

Svetska organizacija za prirodu po prvi put učestvovala je i na Festivalu nauke „Timočki naučni tornado“ u Negotinu, koji je okupio preko 400 učenika, učitelja, nastavnika, profesora i mladih istraživača.

DSC 0352 300x200 - Dodeljene nagrade učenicima iz Prahova i Radujevca za konkurs na temu očuvanja jesetri

„Ovo je bila prilika da posetiocima festivala ispričamo malo drugačiju priču o ekologiji, a vezana je za ekološki otisak ljudi i priču o jesetrama, starim džinovima Dunava koji su danas, nažalost, pred istrebljenjem i najugroženija živa bića na svetu. Drago nam je da je mnogo dece posetilo naš štand i učestvovalo u našim ekološkim radionicama“,  izjavila je koordinatorka projekta „Život za dunavske jesetre“ Vesna Maksmović.